De Angst

januari 24, 2021

“Waar ben je het meest bang voor?” was de vraag. “Doodgaan” was het antwoord. “Want als je dood gaat, dan ben je er niet meer. En als je er niet meer bent en de wereld zonder jou door gaat, wat dan?”

Een alomvattend duister trekt zich om me heen en het voelt alsof ik geen adem meer kan krijgen. De angst voor de dood die je laat inzien dat het leven eindig is. Existentiële angst. De angst die het slechtst te behandelen is, omdat het gaat om het accepteren van je eindigheid. Ik heb er jaren last van gehad en kreeg soms meerdere paniekaanvallen per dag. Het stopte pas toen ik gedwongen werd om de dood in ogen te kijken en daardoor zag hoe waardevol het leven was.

Toen we hoorden dat ons kind niet oud zou worden omdat hij ernstig ziek was besefte ik voor het eerst dat het leven niet gaat om later, maar om nu. Ik besefte dat het leven niet gaat over zo veel mogelijk verjaardagen vieren, maar over zo veel mogelijk mooie momenten beleven. Niet ‘ze leefden nog lang en gelukkig’, maar ‘ze leefden gelukkig’. En gelukkig zijn gaat altijd over het hier en nu, nooit over dan en toen.

Natuurlijk waren er momenten dat ik bang was om verder te moeten leven zonder ons lieve zonnestraaltje. Die momenten overkomen je en laten je voelen hoe kostbaar het leven is. Die momenten doen je beseffen dat het draait om elke dag genieten van en met elkaar. Die momenten zorgden ervoor dat we ons geluk elke dag zagen en daardoor omarmden we onze angst.

We omarmden de angst en liepen met hem hand in hand, omdat we wisten dat angst enkel gaat over dingen die nog moeten komen. We namen de angst mee op ons pad, in plaatst van dat de angst ons leidde op zijn eigen weg. We spraken over onze angst en lieten hem zijn, omdat hij er nou eenmaal was. We accepteerden hem, maar lieten hem niet bepalen hoe wij ons voelden. Wij waren niet de angst die met ons mee wandelde.

Leven in angst is geen leven. Het is overleven.

Ik adem diep in: 1, 2, 3, 4. Ik adem langzaam uit: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Ik voel de ontspanning door mijn lichaam stromen en besef hoe waardevol het leven is. Hoe mooi ons leven is. We weten niet wat de dag van morgen zal brengen, maar dat maakt ook niet uit. We leven nu. Vandaag is het geluk.

‘Wees niet bang, wees niet bang, wees niet bang. Het leven duurt een leven lang.’ – Kinderen voor Kinderen.

Jayme net na de diagnose SMA type 1.
Tags:
,
Geen reactie's

Geef een reactie