En nu verder? – deel 8

Het is vrijdag 24 juni 2022. Ik word wakker met een kater, letterlijk en figuurlijk. In een wereld zonder jou. Een wereld waarin ik zelfs niet meer naar een rouwcentrum kan gaan om jouw lichaam te bezoeken. Om je hand vast te pakken. Je een laatste kus te geven. Er is niks meer. Niks, nakkes, nada. Ik sta er alleen voor.

Tenminste, niet echt alleen natuurlijk. Want jouw papa en broertje Jonna zijn samen met mij. Vandaag gaan we met z’n drieën naar dierenpark Amersfoort. Om bezig te blijven. Niet te hoeven denken aan. Niet te hoeven voelen. We gaan gewoon door. Vandaag wel. Even geen momentje om te beseffen hoe ruk het leven zonder jou is.

Maar al snel besef ik dat ik mezelf voor de gek houd. Want hoe kan ik ergens zijn met het besef dat jij daar nooit zal zijn? Hoe kan ik in een dierentuin rondlopen zonder jou elk moment om me heen te voelen? Om te denken wat jij ervan zou vinden? Wat je zou zeggen? Hoe kan ik hier nou zijn zonder jou? Wat doe ik hier eigenlijk?

Met tranen in mijn ogen loop ik door het dierenpark. En dan krijg ik ineens het besef. Die vrijdag dat jij naar de dierentuin wilde en we niet gingen. Die zaterdag dat we wél wilden gaan, maar jij naar Amersfoort wilde. Dat kon niet. We gingen naar Rotterdam. En uiteindelijk gingen we helemaal niet. Het ging niet. Het was te veel voor je. De tranen stromen over mijn wangen terwijl we door het dinobos lopen.

De volgende dag zijn we bij opa en oma in Spijkenisse. We houden onszelf bezig maar eigenlijk voelen we ons allemaal gewoon verschrikkelijk. In de speelgoedwinkel kopen we plastic schleich dieren, waar jij zo ontzettend van hield. Het voelt goed en het doet zo veel pijn. We missen je zo. Wat moeten we nou zonder jou, lieve Jayme?

Het is zondag 26 juni en we zitten in de auto. Tante Var, papa, Jonna en ik. We gaan naar Den Helder. Gewoon, omdat het het verste punt in Noord Holland is. Daarna rijden we door totdat we het autorijden zo ontzettend zat zijn dat we niets liever willen dan naar huis gaan. We weten het ook niet meer. We kunnen niet thuis zijn, maar we kunnen ook niet alleen maar weg gaan.

De volgende dag rijden papa, Jonna en ik naar Deventer. Het is de stad waar we ooit met jou waren. Toen gingen we tosti’s eten en hadden we de grootste lol. Je was nog niet ziek en we hadden nog geen zorgen. Nu zit ik in dezelfde tosti zaak met tranen in mijn ogen. Ik kan dit niet. Ik kan dit normale leven niet aan. Dit leven zonder jou. Dit leven van boeken kopen terwijl jij ze nooit zult lezen.

Na dagen van vluchten is het op dinsdag dan eindelijk zo ver. We kunnen jouw as ophalen in Dordrecht. Ik zeg tegen papa dat ik klaar ben met onderweg zijn. Ik wil je ophalen en mee naar huis nemen. En dat doen we. We halen je op. We nemen je mee. We wandelen nog over het uitvaartcentrum. De prachtige tuinen waar je bloemen kunt plukken. Eigenlijk is het hier heel mooi.

In de auto luisteren we naar de muziek van de uitvaart. Het is oké. Het is verschrikkelijk maar het is oké. We moeten hier doorheen. We moeten voelen. Jouw leegte is precies wat we nodig hebben. Jouw missen. Shit, wat mis ik je. Lieve, lieve Jayme.

Tags:
17 Reactie's
 • Maike Mantingh
  Geplaatst op 18:14h, 27 juli

  Ik heb zelf drie kleintjes maar ik kan me in de verste verte niet voorstellen hoe dit moet voelen. Wat een nachtmerrie. Maar ik voel je pijn. Zo rauw. Duizend knuffels en heel veel licht en liefde vanuit Duitsland.

 • Joyce Koort-Liska
  Geplaatst op 18:21h, 27 juli

  Aho (ik zie je, ik hoor je). ❤️

 • Arinka
  Geplaatst op 18:22h, 27 juli

  💙

 • Leonie
  Geplaatst op 18:27h, 27 juli

  Elk stukje lees ik, met een traan en een lach omdat ik meeleef en omdat je het zo mooi beschrijft. Dit stukje raakt me extra, vooral het laatste. Niets dan liefde voor jullie ♥️

 • Karin
  Geplaatst op 18:29h, 27 juli

  💙 Lieve Arwen ik voel jou / jullie pijn. 😭💔

 • Marja
  Geplaatst op 18:35h, 27 juli

  ❤💙

 • Heinze en Tineke
  Geplaatst op 19:17h, 27 juli

  ❤️😟❤️

 • Kim
  Geplaatst op 19:58h, 27 juli

 • Sabine
  Geplaatst op 20:04h, 27 juli

  Ik kan de juiste woorden niet vinden.. wat een groot, groot gemis.
  Wat voel ik ontzettend veel liefde 🧡

 • Tante Elselien
  Geplaatst op 20:19h, 27 juli

  Vreselijk moeilijk.

 • Desiree
  Geplaatst op 21:06h, 27 juli

  Ver weg om niet bij een pijnlijke plek te zijn en toch telkens precies met je gedachten daar te zijn. Wat een gemis is jullie Yayme, maar wat een rijkdom voor de korte tijd dat hij op aarde verbleef.

 • Erica Smits-Dijksman
  Geplaatst op 21:30h, 27 juli

  Wat een leegte, wat een verdriet! Sterkte

 • Cindy Pouw
  Geplaatst op 06:19h, 28 juli

  💙 Lieve Jayme, wat word je keihard gemist. Wat had je het dinobos prachtig gevonden, er was nog zoveel te ontdekken voor je. Het is niet te bevatten.

 • Ingrid van Kessel
  Geplaatst op 09:33h, 28 juli

  Ik huil met jullie mee. Wat n weg(en) hebben jullie achter je. En nu de weg voor jullie
  T is voor ons lezers fans van Jayme al verdrietig hoe jullie je voelen kunnen wij enkel naar gissen… sterkte en kracht en mooie herrineringen voor iedere dag

 • Fokaline
  Geplaatst op 14:08h, 28 juli

  Ohhh wat een pijn en verdriet zit er in jullie. Het is de hel op aarde waar jullie in zitten. Neem je tijd voor alles en alleen doen waarvan jullie denken dat je moet/wil doen. Ze zeggen wel de tijd heelt alle wonden maar er zijn wonden die altijd open zullen blijven. Het gemis van Jayme zal altijd en open wond blijven. Heel veel sterkte en liefs voor jullie.

 • Jose
  Geplaatst op 14:35h, 28 juli

  Wat mooi beschreven ❤️😢Het is ook gewoon niet te doen, dat je als ouder je kind moet wegbrengen !! Dit hoort gewoon niet!! Maar jullie trekken mekaar met zòveel liefde, er doorheen !!! Echt respect voor jullie ❤️

 • Oma Beppie
  Geplaatst op 17:25h, 28 juli

  Beste Arwen dit is zo’n helse pijn, zo’n groot gemis. Woorden schieten te kort. Heel veel sterkte en kracht om dit ooit een plaatje te geven dat de pijn een beetje verdacht💙💙

Geef een reactie