Hoe kan dat nou? – deel 7

Het is dinsdag 14 juni en we zijn al vroeg wakker. Je zegt dat je de hoestmachine wilt doen. ‘Hoestmachine. Vernevelen.’ Papa en ik zorgen ervoor dat alles klaar staat. Zo kan ik tijdens het vernevelen meteen je haren kammen, je gezicht wassen en crΓ¨me opsmeren. We zijn een goed team, jij, papa en ik. We weten precies wat we moeten doen en hoe we jou het beste kunnen helpen.

Tijdens het vernevelen zakt je saturatie. We doen snel een ronde hoestmachine maar je blijft maar zakken. ‘Kap op! Kap op!’ hoor ik je zeggen en dat is precies wat we doen. We zetten de kap op en zorgen dat het zuurstof ook aan staat. Dit is niet goed. Dit is helemaal niet goed. Ik krijg meteen even flashback naar vorig jaar. Toen was er een moment dat we het thuis niet meer konden en de ambulance moesten bellen.

Ik kijk je aan en zie dat het niet goed gaat. Je kijkt anders uit je ogen en lijkt wel een twinkeltje te missen. Het gaat echt niet goed met je. Papa en ik kijken elkaar aan. Sh*t zooi. Dit willen we niet. Dit gaat niet zoals we willen. Niet voor jou en ook niet voor ons. We beginnen eerst met de ‘gewone’ dingen. Je krijgt een schone luier en ik maak je PEG sonde schoon. We meten je temperatuur ook op. Niets bijzonders.

Papa en ik praten met elkaar. Over een uur staat Jessica voor de deur en dan moeten wij een plan hebben. Als wij het niet weten, wordt er sowieso een ambulance gebeld. Dat begrijpen we heel goed. We kijken je aan en voelen dat het deze keer anders is dan alle keren hiervoor. Je bent ineens zo moe. Je bent echt op. Hoe kan dat nou ineens? Hoe kan dat nou lieve Jayme?

We besluiten om je even te laten rusten en dan over een uurtje nog een keer te vernevelen en te hoesten. Ik ga naar beneden, naar oma en Jonna. Papa blijft bij jou liggen. We beseffen allebei wat de mogelijkheden zijn waar we uit kunnen kiezen. En dus ook de gevolgen van die keuzes. Thuisblijven en het uitzitten heeft een groot risico. Naar het ziekenhuis gaan een ander groot risico. Het is kiezen uit twee kwaden. We willen dit niet. We willen dit echt niet.

Om acht uur is Jessica er. Ik vertel haar dat het niet zo goed met je gaat en dat we nu eerst nog een keer gaan vernevelen en hoesten. Zij blijft beneden bij Jonna en ik kom weer naar boven. Papa en ik zijn een goed team. We leggen weer alles klaar en doen daarna de kap af. Meteen zakt je saturatie gigantisch. We krijgen niet eens de kans om een hele ronde te hoesten. De kap moet op. Het zuurstof moet aan. Het is nu echt duidelijk. Het gaat echt heel slecht met je. Ik kan wel janken.

Ik vraag papa wat hij wil. Jij hoort ons praten over het ziekenhuis en begint heel hard ‘nee’ te schudden. Je wil het niet. Je wilt in bed blijven met de kap op. Je wilt niet anders. Ik begrijp je zo lief ventje. Ik wil ook niets anders. Ik wil ook gewoon jou hier in ons bed. Op de plek waar jij je het veiligst voelt. Papa is bang dat je nu de rit in de ambulance niet eens aankan. Ik ben het helemaal met hem eens. Je blijft voor nu gewoon waar je bent. Thuis. In je bed. Bij ons.

Tags:
17 Reactie's
 • Richelle Jasper
  Geplaatst op 22:08h, 06 juli

  Wat knap van jullie dat jullie vanuit Jayme hebben gehandeld.. Jayme heeft het zo getroffen met jullie als ouders

 • Marianne vercruyssen
  Geplaatst op 23:17h, 06 juli

  Wat ben ik,als wildvreemde voor jullie,trots op Jayme en op jullie ❀
  Jullie begrijpen elkaar en wat zijn jullie sterk samen.

 • Fokaline
  Geplaatst op 04:00h, 07 juli

  Goedemorgen Arwen, wat een spannende tijden hebben jullie gehad, zo goed hoe jij en Jeff hier steeds mee om zijn gegaan. Alles in het teken voor Jayme. Jayme heeft het heel erg getroffen met jullie als ouders die er echt alles An hebben gedaan om hem een mooi leventje te geven. Chapeau ik kan niet anders zeggen.

 • Tante Elselien
  Geplaatst op 04:58h, 07 juli

  Ook zo trots op jullie en op Jayme. Ach de lieverd ✨😘

 • Petra de Putter
  Geplaatst op 05:06h, 07 juli

  Zo knap dat Jayme zelf kon aangeven dat hij het liefst bij jullie in het grote bed bleef en geen toestanden met ambulance en ziekenhuis.
  Maar ook heel knap dat jullie in deze tweestrijd de keuze van Jayme gerespecteerd hebben.
  Ik heb ontzettend veel respect voor jullie….topteam is niks teveel gezegd ❀️

 • Alma
  Geplaatst op 05:17h, 07 juli

  Wat een ongelofelijk lastige keuzes hebben jullie moeten maken. En altijd gedacht in het belang van Jayme ❀️ Wat zal jij trots naar jullie kijken vanaf de plek waar hij nu rustig mag zijn

 • Arinka
  Geplaatst op 06:34h, 07 juli

  πŸ’™πŸ˜“

 • Rosa
  Geplaatst op 06:39h, 07 juli

  🌹🌹

 • Xandra
  Geplaatst op 06:41h, 07 juli

  Respect voor de genomen keuze. Maar wat onwijs zwaar.
  Jullie kleine engeksnzal zeker trots zijn op zijn lieve papa en mama.

 • Cindy Pouw
  Geplaatst op 07:19h, 07 juli

  Elk moment elke keuze met zoveel respect, liefde en weloverwogen gemaakt. Kanjers.

 • Jacomien
  Geplaatst op 08:01h, 07 juli

  ❀️ zoveel respect en liefde voor jullie.

 • Wil
  Geplaatst op 08:02h, 07 juli

  Wat goed dat jullie ook naar Jayme luisteren, en dat hij bij jullie in bed mocht blijven. Maar wat moeilijk ook voor jullie, wat zijn jullie geweldige ouders πŸ’–

 • Christel
  Geplaatst op 08:52h, 07 juli

  Bewondering, zoveel bewondering voor jullie! Maar wat enorm hartverscheurend! Niet, niet, niet te doen! Wat een enorm voorbeeld geven jullie. Handelen vanuit liefde! Niet vanuit angst! ❀️

 • Rita Noorlander
  Geplaatst op 09:24h, 07 juli

  Jayme heeft gekozen. Veel respect dat jullie dat hebben gerespecteerd.

 • Ellen
  Geplaatst op 11:58h, 07 juli

  Zo ongelooflijk veel respect voor Jayme en zoveel respect voor jullie en dat jullie zijn keuze respecteerde. Hoe bizar sterk en moedig!

 • Sandy Goossens
  Geplaatst op 13:12h, 07 juli

  Wat een indrukwekkend verhaal! Net als andere verhalen. Ik had zo graag jullie Jayme willen ontmoeten en jullie een knuffel willen geven πŸ™ Alles wat ik lees, lees ik met tranen in mijn ogen.

 • Josine
  Geplaatst op 21:22h, 07 juli

  Tranen als ik dit lees. Ik huil met jullie mee.

Geef een reactie